colosseum2.JPG

Valódi neve Amphitheatrum Flavium. De honnan kapta a Colosseum elnevezést?

Építésekor Vespasianus és utódja Titus romba döntötte a közutálatnak örvendő Néró hatalmas palotáját, az úgynevezett Domus Aurea-t, (csak egy kisebb része maradt meg) és a palota parkjába tervezett amphiteatrum mellé elhozatták a Nérói palota bejáratánál álló, több mint 35 méter magas, bronzszobrot. Mérete miatt a szobrot mint Kolosszus említették és innen kapta az Amphitheatrum, utólag, a Colosseum nevet (ily néven való említése először a középkorban, egy Beda nevű angolszász szerzetes soraiban olvasható: "Quamdiu stabit Colyseus, stabit et Roma; quando cadet Colyseus, cadet Roma; quando cadet Roma, cadet et mundus.”)

colosso di nerone.jpg

A Néró császárt Napistenként ábrázoló kolosszus. Néró császár után, a szobor fejét, minden alkalommal az újonnan uralkodó császáréval cserélték le.

 

 

 

 

 

  A Colosseum századokon keresztül Róma nagyságának és legyőzhetetlenségének szimbólumává vált. 70-80 között épült, 50.000 ember befogadására volt alkalmas, de állva 70.000 is elfért benne. Tetejét teljesen be lehetett fedni ponyvával melyet rudak tartottak. A rudak helyét kívülről a mai napig látni. A befedési műveletre a misenumi flotta tengerészei voltak betanítva. Az arénában gladiátori viadalok, állatküzdelmek zajlottak.

 

Címkék: kolosszus Colosseum Néró Amphitheatrum Flavium

A bejegyzés trackback címe:

https://romalepesrollepesre.blog.hu/api/trackback/id/tr645604619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása