Róma, hol is kezdjük...

 2013.10.24. 15:10

Hány napot töltünk Rómában?

Mennyit bírunk gyalogolni?

Mennyi időt szánunk egyes nevezetességekre?

Mindezek függvényében más és más programot ajánlatos készíteni indulás előtt.

Itt egy rövid lista azokról a nevezetességekről, amit semmiképp nem hagyhatunk ki ha Rómába látogatunk.

DSC_0127cr.jpg

Kihagyhatatlan ha még nem jártunk Rómában, a Szent Péter bazilika. Bejárat a Szent Péter tér jobb oldalán. Itt megcsodálhatjuk többek közt Michelangelo világhírű Pietá-ját. A múzeum szerelmeseinek kihagyhatatlan a Vatikáni múzeum látogatása, ahol egyben a Sixtusi kápolnát is megcsodálhatják, azonban számolniuk kell azzal, hogy ez több órás program és rövidebb városlátogatás esetén nem mindig lehetséges. Jegyeket elővételben érdemes megvenni a Vatikán hivatalos weblapján, ahol idegenvezetést is lehet foglalni. Az internetes vásárláshoz jobb oldalt a linkek közt található a link.

DSC_0214cr - Copia.jpg

"Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is". E szállóigévé vált mondat, jól jelzi, hogy a Colosseum sokáig Róma hatalmának és legyőzhetlenségének a jelképévé vált. Ma is Róma jelképe, a városlátogatás kihagyhatatlan része. Jegyet itt is érdemes elővételben vásárolni. Az internetes vásárláshoz jobb oldalt a linkek közt található a link.

A jegy egyben a Forum Romanum és a Palatinus látogatására is jogosít és 2 napig érvényes (egyszeri bejárattal vagyis ugyanoda kétszer nem mehetek be vele).

A Colosseum mellett Constantinus diadalíve látható.

Ha megnéztük a Colosseumot és van rá időnk sétálhatunk egyet a Circus Maximuson keresztül.

Ha egyenesen tovább megyünk a Piazza della Bocca della Veritá-ra jutunk ahol a Santa Maria in Cosmedin templom előcsarnokában találjuk az igazság száját melyről azt tartják, hogy ha valaki kezét a szájába dugja és nem mond igazat, a kőszáj többet nem engedi el.

Innen érdemes ellátogatni a Capitoliumra. A térre egy lépcsősor vezet melynek két oldalán a dioszkurok, Kasztor és Pollux található. A teret Michelangelo tervezte, közepén áll a híres Marcus Aurelius lovasszobra. A térre néző múzeumban őrzik a Marcus Aurelius szobrának eredetijét és a híres Romulust és Remust szoptató nőstényfarkas szobrát.

A tér ellenkező oldaláról kilátás nyílik a Forum Romanumra.

Másik kihagyhatatlan emlékmű a Pantheon melyet Hadrianus császár épített. Itt található Raffaello és Olaszország első királyának II Viktor Emánuelnek a sírja.

pantheon.jpg

Innen a Trevi kút felé érdemes utunkat venni. Ez az Acqua Vergine vízvezetéknek állított emlékmű. Ha szeretnék máskor is eljönni Rómába, a monda szerint érdemes egy pénzérmét bedobni a szökőkút vízébe. Figyelem! Bedobni háttal állva, jobb kézzel bal váll fölött kell és nem szabad utánanézni.

trevi.jpg

A Spanyol lépcső a monumentális díszlépcső a következő úti célunk. Róma legelegánsabb tere ez mely lenyűgözi az odalátogatókat.

 Egy rövid látogatásba más nem nagyon fér bele, de ezek Rómának csupán leghíresebb emlékművei.

Címkék: múzeum bazilika igazság lépcső kút kápolna szája lovasszobor diadalív Szent Vatikán Péter Marcus Palatinus Spanyol Forum Colosseum Aurelius Romanum Circus Maximus Pantheon Capitolium dioszkurok Constatinus Sixtusi Trévi

A bejegyzés trackback címe:

https://romalepesrollepesre.blog.hu/api/trackback/id/tr345597382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása