Tiberis sziget

 2013.10.26. 10:41

isola_tiberina.JPG

Olaszul Isola Tiberina, a Tiberis folyó egyetlen szigete Rómában.

A monda szerint a Tarquiniusok gabonájából keletkezett, melyet a Rómaiak a Tiberisbe dobtak: miután a  Tarquiniusokat száműzték Rómából, földjeiket a Mars istennek ajánlották fel ezért az itt termett gabona is a Mars istené volt, emiatt embernek elfogyasztania nem volt szabad; így aratáskor a gabonát a Tiberisbe hordták, és mivel a folyó nyáron igencsak leapadt, a gabona lerakódott a sekélyebb részeken és így egy kis sziget keletkezett melyet idővel a víz új hordalékkal növelt.

Története a város első pestisjárványához kötődik. Kr.e. III sz.-ban Rómában nagy járvány tört ki. A Szenátus küldöttséget menesztett Görögországba a gyógyulás istenének szentélyéhez ahonnan egy kígyóval (az isten szent állatával) tértek vissza mely a Tiberisen haladó hajóból a folyóba ugrott és a szigetre úszott jelezve, hogy a szigeten kell megépíteni a korházat, melyben a betegeket kell elhelyezni míg a járvány nem szűnik meg. Így megépült a korház és mellette Aesculapius-nak, a gyógyítás istenének szentelt templom.

200 évvel később a szigetnek olyannyira megnövekedett a forgalma, hogy hidakat építettek mindkét partról, és az egész szigetet hajó alakjában travertino-val körülfalazták. Ennek a dísznek még megmaradt egy része melyen látható Aesculapius szimbóluma: egy orvosi pálca, amelyre egy kígyó tekeredett fel.

copertura_travertino.JPGA hajó alakú travertino borítás megmaradt része.

serpente.JPG

Részlet melyen Aesculapius isten és a pálcájára feltekeredett kígyó látható.

A két híd mely a szigetre vezet a Ponte Fabricio (Kr.e. 62) és a Ponte Cestio (Kr.e. 46). Ez utóbbit a XIX. században az eredeti anyagból újraépítették.

ponte_fabricio.JPGPonte Fabricio

A Ponte Fabricio hídon a mai napig is olvasható a felírás mely szerint a hidat az utak mestere Fabricio építette és jóváhagyta:

L.FABRICIUS C. F. CURATOR VIARUM FACIUNDUM COERAVIT EIDEMQUE PROBAVEIT

ponte_fabricio_iscrizione1.JPG

ponte_fabricio_iscrizione2.JPG

A szigeten az eredeti Aesculapiusnak szentelt templom helyén ma a San Bartolomeo templom áll mely 1000-ben épült.

campanile_chiesa.JPGSan Bartolomeo templomtorony (1113)

A sziget nyugati végéből látható a Ponte Rotto (törött híd) eredetileg Ponte Emilio, mely Róma legöregebb hídja volt (Kr.e II sz.)

ponte_rotto.JPG

A híd mögött balra látható a Cloaca Maxima nyílása.

Kr.e. VI században az etruszk királyok építették ezt a hatalmas csatornarendszert melynek feladata a Forumból való szenny eltávolítása volt.

cloaca_maxima.JPG

A sziget nagy részét napjainkban a Fatebenefratelli (tegyetek jót testvérek) elnevezésű korház foglalja, melyet a XVI sz.-ban alapítottak az Irgalmas-rend szerzetesei.

 

 

Címkék: sziget híd templom korház San Cloaca Maxima Aesculapius Ponte Cestio Fabricius Fatebenefratelli Tiberis Fabricio rotto Bartolomeo

A bejegyzés trackback címe:

https://romalepesrollepesre.blog.hu/api/trackback/id/tr605599873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása